Další školní rok už je za námi, letní prázdniny jsou v plném proudu a zasloužená dovolená mnohým z nás již klepe na dveře. Nastal tedy ideální čas na malé ohlédnutí za naší nelehkou prací ve školní kuchyni.

Jak jistě všichni víte, naše školní jídelna má opravdu dost omezené prostory, takže uvařit a nakrmit aktuálně přibližně 850 strávníků je někdy pěkný oříšek. Naštěstí se můžeme pyšnit skvělým pracovním týmem, který pod vedením hlavní kuchařky Lenky, dělá vše pro to, aby naši strávníci odcházeli spokojení.

Práce v kuchyni není jen o vaření a vydávání jídla, ale než dětem předložíme talíř s obědem, je toho potřeba udělat ještě mnohem víc. Tak třeba jídelníček, který se musí sestavit nejpozději měsíc předem, a u kterého je potřeba pokaždé dodržet určitá pravidla. Jídla se snažíme vybírat nejen podle toho, abychom plnili spotřební koš, který nám udává, kolik a jaké suroviny by měly děti konzumovat (ryby, luštěniny, brambory, tuky, cukry apod.), ale také abychom dětem nabízeli pestrou stravu, na které si pochutnají. Samozřejmě někdy vaříme i méně oblíbená jídla, jako jsou pokrmy z ryb nebo luštěnin, ale občas se nám podaří „propašovat“ na talíř tyto suroviny v netradiční podobě, takže děti skoro ani nepoznají, že jedí rybu nebo třeba hrách. Například nedávno mnohé překvapil na jídelníčku tzv. Karybanátek a mnozí strávníci si mysleli, že jde o překlep. Ve skutečnosti se jednalo o namleté maso ze sumečka afrického, které nám dováží z vlastního chovu soukromá firma v Jižních Čechách. Nebo k čočce na kyselo děti na talíř dostaly pro ně velmi oblíbený párek, který byl ale také od stejné firmy a jednalo se opět o skvěle zpracované a dochucené rybí maso, což poznal opravdu jen málokdo. Luštěninu zase umíme zapracovat třeba do pokrmu z mletého masa, takže nikdo ani netuší, že výborná boloňská omáčka na špagety byla vylepšená o hrachovou bílkovinu, která je velmi prospěšná pro lidský organismus.

Mimo jiné se snažíme dětem nabízet regionální suroviny, takže nám malá místní firma pravidelně dováží jablečné mošty přímo z Jižní Moravy nebo si děti mohly už několikrát pochutnat na Bio jogurtových nápojích ze soukromé mlékárny. Také občas dětem nachystáme domácí smetánek, který připravujeme opravdu v biokvalitě, z čerstvého tvarohu, jogurtu, zakysané smetany a mléka.

Stalo se již samozřejmostí, že kromě salátového zeleninového a ovocného baru, mají strávníci čerstvou zeleninu na talíři skoro každý den. Je ale dost těžké, v době, kdy ceny za ovoce a zeleninu jsou poměrně vysoké, zachovat pestrost a kvalitu těchto surovin. Snažíme se proto, aby se častěji opakovaly suroviny, které jsou oblíbené, ale také v dané sezóně dostupné.

S kladným ohlasem se setkáváme, pokud se nám podaří zapojit do různých akcí, které probíhají ve škole. Například velkým překvapením pro děti bylo, když na škole probíhal „Ospalý den“ a u výdeje na děti čekaly naše paní kuchařky v pyžamu. Také jsme se rády zapojily do nové kuchařské soutěže Mistr Kuchtík 22/23, při které jsem měla nejen tu čest být v porotě, ale celý závěrečný boj o tento titul se odehrál přímo v naší školní kuchyni.

Věřte, že práce ve školní kuchyni je někdy opravdu náročná, ale ten pocit, když vám děti jídlo pochválí a přijdou si s prázdným talířem pro přídavek, je skvělou odměnou.

Snažíme se všem ukázat, jak naše školní obědy vypadají. Pokud vás tedy zajímá, jak vaříme nebo nevíte, co si představit pod názvem jídla, které je napsané na jídelníčku, stačí navštívit stránky naší školy a přesvědčit se, že jíst se u nás dá i očima. V sekci Jídelna máme zřízenou galerii, kam pravidelně přidávám fotky jídel, které mají možnost u nás strávníci ochutnat.

Na závěr bych vám moc ráda poděkovala za spolupráci a podporu. Mnoho rodičů se na mě často obrací s žádostí, dotazem nebo chtějí jen poradit a ve většině případů se jedná o komunikaci velmi příjemnou. Velmi si toho vážím a děkuji.

Užijte si léto plné sluníčka, skvělou dovolenou nebo jen třeba příjemný relax na zahradě, abychom společně mohli zahájit v září nový školní rok plni energie.

Už nyní se těšíme na naše strávníky, jejich mlsné jazýčky a přemýšlíme, jakou dobrotou je překvapíme příště.

Petra Bezuchová, vedoucí školní jídelny ZŠ Úvaly